Despre termosisteme


Indiferent ce fel de casa ne vom decide sa construim, fie ca va fi pe structura de lemn, din caramida, BCA sau beton, ne dorim sa ajungem la un anumit grad de confort si ne gandim si la cheltuielile cu incalzirea sau racirea locuintei.

Cu alte cuvinte, ne gandim la modalitatile de izolare termica a casei noastre.

Termenul de „termosistem” se refera la izolarea termica exterioara a unei constructii si are la baza „invelirea” acesteia cu un strat de polistiren expandat sau extrudat, acoperit ulterior cu un strat de mortare uscate.

Incercand sa protejeze fatadele caselor de intemperiile naturii cu ajutorul finisajelor umede de tip tencuiala si/sau vopsea, oamenii au realizat de primul gen de termosistem, rudimentar, pentru locuintele lor. Termosistemele au evoluat in ultimul timp, gratie descoperirii de noi materiale termoizolante si a unor combinatii mai eficiente: astazi, cei mai multi producatori cauta solutii din materiale compatibile care sa raspunda necesitatii de izolare termica a locuintelor si care sa poata fi folosita atat la constructii noi, cat si pentru reabilitarea termica a fatadelor constructiilor vechi.

Termosistemul, asa cum este privit acum, inseamna termoizolare pereti exteriori - indiferent de modul in care sunt alcatuiti acestia, pe structura de zidarie sau beton armat sau chiar pe structuri usoare din lemn sau metal.

Pentru a obtine rezultate notabile in ceea ce priveste performantele termice ale unei constructii, trebuie sa existe o continuitate intre termoizolatia peretilor (termosistem) si cea a fundatiei si a acoperisului, intreruperea acestora putand sa conduca la aparitia de punti termice care, in timp, pot sa favorizeze aparitia condensului, respectiv degradarea atat a finisajelor fatadei, cat si a elementelor structurale, grinzi, stalpi, sau a finisajelor interioare.

O problema la fel de importanta este grosimea materialului termoizolant. Aceasta se calculeaza in functie de modul de alcatuire al peretelui (zidarie sau structuri usoare) si mai ales in functie de tipul de materiale din care este facut peretele, orientarea constructiei etc. Calculul implica atat comportamentul materialelor la temperaturile exterioare, cat si comportamentul la vapori al acestora, si se numeste calcul higrotermic.

Tehnologia de aplicare termosistem


In primul rand trebuie sa fiti atenti la stratul suport, celpe care se va aplica termoizolatia. Acest strat suport trebuie sa fie stabil, rezistent, sa aiba capacitate portanta, sa fie uscat si plan.

Punctul cheie al acestui sistem este termozolatia. Aceasta se realizeaza folosind materiale cu proprietati termoizolante, in forma de placi. Cel mai folosit material este polistirenul, din urmatoarele considerente: isi pastreaza proprietatile termoizolante chiar in conditii de umiditate ridicata, este destul de ieftin, este usor de manipulat si impiedica pierderea caldurii spre exterior.

Cand se ajunge la monetul fixarii pe suport a placilor de polistiren, este bine sa urmariti cateva aspecte. Astfel, mijlocul principal de fixare a termoizolatiei pe suport este lipirea, iar adezivul folosit in acest scop trebuie sa acopere toata suprafata placii. Se aplica apoi un strat de mortar adeziv, dupa care se lipesc placile de polistiren.

Exista situatii cand e nevoie de aplicarea unor dibluri. Este vorba de prinderi mecanice pentru siguranta. Dibluirea este obligatorie doar pe fatadele cladirilor inalte, pe tencuieli vechi sa pe beton, si se face la 48 de ore dupa aplicarea palcilor de polistiren.

Urmeaza apoi armarea, care este de fapt o "platosa" a termosistemlui si este locul unde se concentreaza si se descarca solicitarile mecanice si variatiile de temperatura, ca si locul unde se opreste apa din exterior.

Plasa de armare trebuie sa fie inglobata in treimea exterioara a stratului de armare, care este zona cu probabilitate maxima de fisurare.

Urmeaza, in fine, ultimul strat si anume tencuiala decorativa, care poate varia in functie de conceptul si de dorinta beneficiarului. Astfel, fatadele pot fi structurate (tencuite) sau netede (vopsite). Acest ultim strat are mai multe functii: decorativa sau estetica, de protectie si de rezistenta. Poate fi realizat din diferite tipuri de materiale, cum ar fi vopseaua lavabila pentru exterior sau tencuiala dcorativa, tencuieli minerale pe baza de ciment sau var, tencuieli organice pe baza de rasini gata preparate.